Zonder strategie geen regie

“Zonder strategie kun je dus eigenlijk als leider geen regie nemen” vatte een van onze deelnemers na twee intensieve dagen sparren over strategische perspectieven met behulp van een uitgewerkt canvas passend samen. Wat ons betreft de spijker op zijn kop en precies dat wat we deelnemers bieden in de module Regie en strategie.

Natuurlijk is iedereen weer welkom die het aantrekkelijk lijkt om met behulp van een praktisch canvas zicht en inzicht te krijgen in de complexiteit van de context en de uitdagingen die daarin besloten liggen voor de eigen organisatie. Wellicht aantrekkelijk om met een aantal directeuren van je stichting de uitdagingen op jullie scholen en/of stichting nog eens te identificeren en tot scherpe keuzes te komen. Dit is namelijk typisch een module waar er vanzelfsprekend meerwaarde ontstaat wanneer je met meerdere collega’s van dezelfde stichting deelneemt.

Waar we zeker aandacht voor hebben is hoe je van strategische keuzes komt tot uitvoering in de praktijk of zoals Jacques Pijl zegt Strategie = Executie. Wat wij daarbij extra aandacht geven is hoe je als leider sturing kunt geven aan dat proces en je team, tenslotte is iedere school/ stichting ook een wereld met zowel generieke als zeker ook specifieke boven- en onderstroom patronen.

Zelf hebben we een zekere voorkeur voor samen leren en ontdekken als proces om tot doorleefde strategie keuzes en uitvoering te komen, dat zal gezien de aard van PMC herregistratieschoolleider geen verbazing wekken. Echter wat we onze deelnemers vooral gunnen en willen meegeven is dat het helpend is als je niet alleen je strategische keuzes leert maken, maar ook kunt benoemen welke strategie van het tot keuzes en ontwikkeling komen bij jou en je team past.

Veel strategische koersplannen falen niet als gevolg van persé de verkeerde keuzes, maar wel door het ontbreken van een bij het vraagstuk en de mensen passende ontwikkelstrategie die teams en leider tot steun zijn tijdens de executie.

Kortom wil je de regisseur zijn van de grotere uitdagingen op je school, laat je door ons inspireren en uitdagen op je eigen huidige strategische storyboard.

Lees hier meer over onze module Regie en Strategie.

Deel dit bericht

Bestel ons programmaboek. Geheel vrijblijvend en gratis. Kies voor inspiratie.

Kies voor PMC Herregistratie Schoolleider. Voor, door en met schoolleiders.