Oog voor emergente strategie patronen

Wil je als leidinggevende strategisch het verschil maken, dan geloven wij erin dat je strategisch denken weet te verbinden op je eigen dagelijks leiderschap, waarbij je oog hebt voor dat wat er daadwerkelijk om je heen gebeurt.

Als leidinggevende ben je vaak druk bezig met de operationele rimram op je school en/of afdeling. Of het managen van de afgesproken strategische ambitie neemt je volledig in beslag, waardoor het zomaar kan gebeuren dat organische, emergente veranderingen zich buiten je zicht voltrekken. En juist deze spontane, organische veranderingen zijn vanuit strategisch leiderschap interessant. Dit omdat ze zowel stimulerend als ontregelend richting de formele strategie kunnen uitpakken, afhankelijk van hoe je er in je leiderschap op anticipeert.

Omdat de formele strategische koers in veel organisaties vaak de uitkomst is van een compromis of een consensus besluit dat niet geoperationaliseerd is of gekoppeld wordt aan feitelijk gedrag van de mensen die de verandering moeten waarmaken, mist er vaak verbinding tussen formele strategische keuzes en emergente ontwikkelingen.

De kunst voor de strategische leider is denken wij om met begrip van de formele strategie tussen je oogharen door te aanschouwen langs welke patronen het concrete (verander) gedrag van mensen verloopt in je school/team/afdeling.

Het in dagelijkse gesprekken manifest maken van dat gedrag naar je medewerkers als dragers en support voor de strategie of juist als zand in de motor is de brandstof voor een proces van echte verandering. Als leidinggevende zou je daartoe de interactiemomenten met mensen veel nadrukkelijker en bewuster kunnen benutten om dat wat er aan energie al is te supporten, te waarderen en te gebruiken en dat wat er niet is bespreekbaar te maken.

Voor de ene leidinggevende werkt de daily stand-up om juist dat te doen, terwijl de ander op heel informele wijze bij het koffiemoment aanschuift en hoort wat er echt leeft bij mensen. Waarmee maar gezegd; het gaat niet perse om iets extra’s, maar om de energie en focus waarmee je op alle momenten de interactie met je mensen aangaat.

Feitelijk hebben we juist in mens gedreven organisaties de kans iedere dag dat wat er spontaan ontstaat te verbinden op daar waar we graag willen komen.

In onze module Regie en strategie voeden we je zowel in het strategische denken als in het maken van de transfer naar je eigen unieke operationele leiderschap.

Deel dit bericht

Bestel ons programmaboek. Geheel vrijblijvend en gratis. Kies voor inspiratie.

Kies voor PMC Herregistratie Schoolleider. Voor, door en met schoolleiders.