Omgaan met verschillen

Omgaan met verschillen

 2.500,00

Hoe gebruik ik diversiteit functioneel ten goede voor de kwaliteit van het onderwijs?


 • Herregistratiewaarde: 50 punten.
 • 2 keer twee dagen (start 09:00 tot uiterlijk 17:00 uur)
 • Trainer: Camiel Pas, Esther Donkers
 • Individueel inschrijven of als bestuur voor 1 of meerdere modules
 • De module Omgaan met verschillen is ook op maat te volgen
 • Onderdeel van deze module is ook het bestuderen van literatuur (zelfstudie) en een eventuele verwerkingsopdracht
 • Reserveer nu. Geen directe betaling nodig

Beschrijving

Omgaan met Verschillen: Een module voor mensen die verschil zien tussen mensen en daar vervolgens mee willen werken.

Een module (voor) als je nieuwsgierig bent naar hoe verschillen tussen mensen ontstaan, hoe deze verschillen zich vervolgens manifesteren op school en/of tussen mensen, wat de gevolgen kunnen zijn van verschillen en welke rol je als leider kunt hebben in het omgaan met de verschillen. Met deze module willen we aandacht schenken aan de verschillende perspectieven over verschillen en willen we de deelnemers stof en materiaal tot denken en reflectie geven. De module is bedoeld als aanzet om de deelnemers nog bewuster aandacht te laten hebben voor verschillen tussen kinderen, ouders, partners en teamleden.

We proberen vanuit verschillende invalshoeken in gesprek te komen over verschillen. Zo geeft bijvoorbeeld een gerenommeerde ontwikkelingspsycholoog inzicht in hoe verschillen tussen mensen ontstaan en wat de betekenis van die verschillen kan zijn voor schoolloopbanen en het leven in algemene zin. Kijken we naar hoe de verschillen tussen teamleden benut zouden kunnen worden. En is er aandacht voor cultuur in organisaties en kijken we hoe we vanuit de culturele antropologie zicht kunnen krijgen op de bovenstroom en onderstroom in de school en/of binnen de stichting. Ten slotte is er tijdens de trainingsdagen ook tijd om met elkaar in gesprek te komen over de impact van verschillen tussen kinderen in vermogens, religie, sociale klasse, sekse/gender, etniciteit en de ontwikkeling van executieve functies bij kinderen en het belang hiervan.

Wil je een maatwerk aanbod? Dat kan! Laat van je horen!

 

 

 

ERVARINGEN
“Bijzonder hoe de trainers iedere keer de deelnemers kunnen verbinden, kennis kunnen overdragen en kunnen zorgen voor een
fijne, vertrouwelijke sfeer.”
“Waarom ik PMC zou aanraden bij mijn collega’s? Om de fijne sfeer die er is, de goede inhoudelijke dagen en de directe relatie en bruikbaarheid voor de praktijk.”
“Een erg prettige nascholing die goed aansluit bij de vragen & thema’s in het onderwijs.”
“Prettige sfeer, fijne begeleiders en ruimte voor je dagelijkse praktijkcasussen.”

Leerdoelen

(Integrale doelen leest u in ons programmaboek)

 • De deelnemer is geïnteresseerd hoe mensen worden gevormd, welke betekenis dit heeft en hoe mensen zich tot andere mensen en zichzelf verhouden en heeft de aspiratie zich hierin verder te verdiepen.
 • De deelnemer is in staat te identificeren waar in zijn team/school de potentiële risico’s en kansen liggen als het gaat om het vraagstuk van diversiteit versus gelijkheid.
 • De deelnemer reflecteert op zijn eigen leiderschap in relatie tot het begeleiden van het team in het optimaliseren van het pedagogisch klimaat (rekening houdend met de diversiteit binnen het team) en onderwijsaanbod. Hij verwoordt welke ontwikkeling hij voor zichzelf, het team en de school ziet.
 • De deelnemer reflecteert op zijn eigen leiderschap in relatie tot de cultuur die er heerst in het team en/of zijn school. Hij verwoordt welke ontwikkeling hij voor zichzelf en de bestaande cultuur in het team en/of de school ziet.
 • De deelnemer is in staat effectief te reflecteren op de interventies die hij als leider toepast in de interne en externe cultuur van zijn schoolsysteem en het effect van deze interventies.
 • De deelnemer reflecteert op zijn leiderschap in relatie tot het tot stand brengen van een samenwerking tussen leerlingen, ouders, leerkrachten en management binnen het schoolsysteem. Hij verwoordt hierbij welke ontwikkeling hij voor zichzelf in relatie tot de samenwerking tussen leerlingen, ouders, leerkrachten en management voor zich ziet.

Programmaboek

Klik en vraag gratis aan >

Korting op overnachtingen

Wij beschikken over een prachtige trainingslocatie in Gebouw N in Hengelo. Voor een aantal van u brengt dit met zich mee dat er ver gereisd moet worden en daarom een overnachting tussen de trainingsdagen wenselijk is.

Wij waarderen het dat u bij ons in Hengelo de opleidingen komt volgen en hebben daarom aantrekkelijke afspraken met Van der Valk Hotel Enschede gemaakt. Een modern 4 sterren hotel dat qua bereikbaarheid en ligging ideaal gesitueerd is en door eerdere deelnemers erg goed wordt gewaardeerd.

Voor overnachtingen voor modules op een andere locatie dan Hengelo, mail naar administratie@pmcbv.nl.

Kortingsaanbod

Voor elke deelnemer van PMC die een overnachting bij Van der Valk Enschede boekt op de trainingsdata van de module waarvoor de deelnemer ingeschreven staat, vergoeden wij twee overnachtingen inclusief twee keer ontbijt, twee keer diner inclusief twee drankjes (binnenlands gedestilleerd). Dit totale pakket heeft een waarde van €360,- tegen de door ons afgesproken tarieven voor 2024 met het van de Valk hotel.

Mocht u tijdens uw verblijf onder of gelijk aan dit bedrag verbruiken, dan is de volledige rekening voor PMC. Extra kosten als gevolg van bijvoorbeeld een voorovernachting (in het geval van een training bestaande uit 4 trainingsdagen) of extra drankjes zijn voor eigen rekening. In die situatie vraagt Van der Valk om die extra kosten direct bij het uitchecken na de overnachting te voldoen. Let op: zij sturen dus geen rekeningen achteraf, maar willen de extra kosten gelijk incasseren.

Uiteraard kunt u alleen in aanmerking komen voor de door PMC geboden korting als u deelneemt aan een module bij PMC. De korting kan op geen enkel ander moment ingezet worden.

Deelnemers die ingeschreven staan voor een module bij PMC kunnen zelf hun overnachting voor de desbetreffende trainingsdagen reserveren door de gewenste overnachtingsdata te mailen naar: ENS-Receptie@enschede.valk.nl. Hierbij is het belangrijk dat u aangeeft dat u boekt op basis van uw deelname aan een module bij PMC.

Overnachtingen voor oriëntatie modules

Voor de oriëntatie modules (20-30 herregistratie punten) geldt dat de vóórovernachtingen vergoed kunnen worden.

Let op

Mocht u onverhoopt niet kunnen komen, denk dan aan het tijdig wijzigen of annuleren van uw reservering bij Van der Valk om annuleringskosten te voorkomen. Deze zijn namelijk voor eigen rekening.

Praktische informatie

 • Herregistratiewaarde: 50 punten
 • Bovenstaande leerdoelen zijn een ingedikte vorm van de oorspronkelijke leerdoelen;
 • 2 keer twee dagen inclusief twee avondbijeenkomsten;
 • Trainer: Camiel Pas, Esther Donkers;
 • Individueel inschrijven of als bestuur voor 1 of meerdere modules;
 • Deze module is ook op maat te volgen;
 • Prijs: €2500,- ex. BTW;
 • Bekijk hier de actuele startdata

Titel

Ga naar de bovenkant