Zelfstudie module School en ouders

Zelfstudie module School en ouders

 3.000,00

Deze training zal je als leider aanspreken als je energie krijgt om op een zelfstandige actieve onderzoekende wijze samen met ouders en je team uitdagingen aan te gaan.


 • Herregistratiewaarde: 70 punten
 • Start in overleg
 • Thema’s: Visie gestuurd onderwijs en Educatief partnerschap
 • Dit betreft een zelfstudie en (team)leertraject waarmee er vormgegeven kan worden aan de driehoeksrelatie School ouder kind, om ouderbetrokkenheid op de bij de school, ouders en kinderen vorm te geven.
 • De totale studiebelasting bedraagt 92 uur, daar zit zowel de verwerking van opdrachten als de contactmomenten met de trainer in. Vanaf de startdatum van de module doorloop je de module in een jaar tijd. Je kunt zelf een planning maken hoeveel tijd je op welk moment gedurende het jaar kunt en wilt investeren
 • Trainer: Camiel Pas
 • Reserveer nu. Geen directe betaling nodig

Beschrijving

De zelfstudie module School en ouders zal je als leider aanspreken als je energie krijgt om op een zelfstandige actieve onderzoekende wijze samen met je team en de ouders van de MR en de OR aan de slag te gaan met ouderbetrokkenheid.

In de afgelopen tien jaar is er rondom het thema ouderbetrokkenheid veel literatuur verschenen. Literatuur waarin het belang van een goede de relatie tussen ouders en school steeds wordt benadrukt. Ondanks dat niemand in het onderwijsveld en daarbuiten het belang van die relatie zal ontkennen blijkt de praktijk weerbarstiger. Als trainers en adviseurs ontmoeten we zowel ouders als directeuren en teamleden die frustratie oplopen in het vormgeven van de relatie ouder en school. In onze ogen te begrijpen ergernissen en irritaties, maar voor het merendeel onnodig als de school en ouders elkaars werkelijkheid beter zouden begrijpen, gegeven hun specifieke rollen en behoeften in verschillende momenten en situaties.

Reden om in ons opleidingsaanbod een zelfstudie training te maken die een directeur, het team en ouders het inzicht en het gereedschap geeft om samen de voor hun school optimale relatie vorm te geven. We zijn daarbij optimistisch omdat we zeker weten dat wat scholen en ouders delen de wens is om het voor kinderen goed te doen. Maar voor het zover is moet je eerst zicht, inzicht en begrip krijgen voor elkaars werelden en welke uitdagingen er voor een ouder zijn en welke voor een school.

Deze training zal je als leider aanspreken als je energie krijgt om op een zelfstandige actieve onderzoekende wijze samen met je team en de ouders van de MR en de OR aan de slag te gaan met ouderbetrokkenheid. We bieden je als het ware een route met verschillende uitdagende opdrachten waarin je in een jaar een proces doorloopt dat start met visie vorming en afgerond wordt met het reflecteren op de geïnitieerde veranderingen op het gebied van school, ouders en leerlingen.

Je wordt gefaciliteerd met inhoudelijke opdrachten, literatuur en materialen om individueel en samen met je team en de ouders van de MR en de OR aan te werken. Daarnaast word je tussentijds voorzien van contactmomenten met de begeleider van de module om de voortgang te bespreken en te kunnen sparren over het ontwikkelproces.

Wij geloven dat scholen verschillend van elkaar zijn. Dit is voor ons de reden om geen standaard benadering of aanpak te promoten, maar je als deelnemer via literatuur, opdrachten, video’s en sparringmomenten de kans te geven om samen met je team en de ouders van de MR en de OR tot de aanpak te komen die jullie samen het best past.

 

 

Leerdoelen

 1. De deelnemer is geïnteresseerd in zijn eigen en andermans manier van vormgeven van de relatie tussen school en ouders.
 2. De deelnemer heeft inzicht in zijn referentiekader en visie en die van zijn team op de relatie tussen school en ouders.
 3. De deelnemer heeft inzicht in de specifieke dynamiek en de kenmerken van de relatie tussen zijn school en de ouders en de rol en/of positie die zijn school daar momenteel heeft ingenomen.
 4. De deelnemer reflecteert samen met zijn team op de visie van de school op ouderbetrokkenheid. Aan de hand van nieuwe inzichten verkregen door reflectie ontwerpt hij samen met zijn team een nieuwe of aangescherpte visie op ouderbetrokkenheid. Hij reflecteert hierop met de relevante gremia binnen het schoolsysteem en stelt de visie waar nodig bij.
 5. De deelnemer reflecteert samen met zijn team en de ouders op de mate en de aard van de ouderbetrokkenheid in de school. Aan de hand van nieuwe inzichten verkregen door reflectie komt hij samen met het team tot een verbeterplan. Hij reflecteert samen met de relevante gremia binnen het schoolsysteem op het verbeterplan en stelt het verbeterplan waar nodig bij.
 6. De deelnemer reflecteert op de bronnen en mentale modellen die hij als leider inzet tijdens dit specifieke verbetertraject op het gebied van school en ouders. Op basis van verdiepende inzichten verkregen door reflectie bekrachtigt of herijkt hij zijn verbetergedrag en reflecteert op het effect hiervan.

Programmaboek

Klik en vraag gratis aan >

Korting op overnachtingen

Wij beschikken over een prachtige trainingslocatie in Gebouw N in Hengelo. Voor een aantal van u brengt dit met zich mee dat er ver gereisd moet worden en daarom een overnachting tussen de trainingsdagen wenselijk is.

Wij waarderen het dat u bij ons in Hengelo de opleidingen komt volgen en hebben daarom aantrekkelijke afspraken met Van der Valk Hotel Enschede gemaakt. Een modern 4 sterren hotel dat qua bereikbaarheid en ligging ideaal gesitueerd is en door eerdere deelnemers erg goed wordt gewaardeerd.

Voor overnachtingen voor modules op een andere locatie dan Hengelo, mail naar administratie@pmcbv.nl.

Kortingsaanbod

Voor elke deelnemer van PMC die een overnachting bij Van der Valk Enschede boekt op de trainingsdata van de module waarvoor de deelnemer ingeschreven staat, vergoeden wij twee overnachtingen inclusief twee keer ontbijt, twee keer diner inclusief twee drankjes (binnenlands gedestilleerd). Dit totale pakket heeft een waarde van €360,- tegen de door ons afgesproken tarieven voor 2024 met het van de Valk hotel.

Mocht u tijdens uw verblijf onder of gelijk aan dit bedrag verbruiken, dan is de volledige rekening voor PMC. Extra kosten als gevolg van bijvoorbeeld een voorovernachting (in het geval van een training bestaande uit 4 trainingsdagen) of extra drankjes zijn voor eigen rekening. In die situatie vraagt Van der Valk om die extra kosten direct bij het uitchecken na de overnachting te voldoen. Let op: zij sturen dus geen rekeningen achteraf, maar willen de extra kosten gelijk incasseren.

Uiteraard kunt u alleen in aanmerking komen voor de door PMC geboden korting als u deelneemt aan een module bij PMC. De korting kan op geen enkel ander moment ingezet worden.

Deelnemers die ingeschreven staan voor een module bij PMC kunnen zelf hun overnachting voor de desbetreffende trainingsdagen reserveren door de gewenste overnachtingsdata te mailen naar: ENS-Receptie@enschede.valk.nl. Hierbij is het belangrijk dat u aangeeft dat u boekt op basis van uw deelname aan een module bij PMC.

Overnachtingen voor oriëntatie modules

Voor de oriëntatie modules (20-30 herregistratie punten) geldt dat de vóórovernachtingen vergoed kunnen worden.

Let op

Mocht u onverhoopt niet kunnen komen, denk dan aan het tijdig wijzigen of annuleren van uw reservering bij Van der Valk om annuleringskosten te voorkomen. Deze zijn namelijk voor eigen rekening.

Praktische informatie

 • Herregistratiewaarde: 70 punten
 • Prijs: €3.000,- ex. BTW
 • Thema: visie gestuurd onderwijs en educatief partnerschap
 • Trainer: Camiel Pas
 • De totale studiebelasting bedraagt 92 uur, daar zit zowel de verwerking van opdrachten als de contactmomenten met de trainer in. Vanaf de startdatum van de module doorloop je de module in een jaar tijd. Je kunt zelf een planning maken hoeveel tijd je op welk moment gedurende het jaar kunt en wilt investeren
 • Na aanmelding wordt er telefonisch contact met u opgenomen om de module nader toe te lichten en maken we afspraken voor het toesturen van materiaal en het plannen van de online begeleiding en reflectie momenten.
 • Bekijk hier de actuele startdata
Ga naar de bovenkant